معرفی کتابخانه
من- یک- نوجوان- کتابخوان- هستم
(معرفی چند کتابخانهی ویژهی نوجوانان)
هاجر زمانی
یک کتابخانهی خیلی مخصوص
چشمهایتان را ببندید و خودتان را توی یک کتابخانهی بزرگ تصور کنید که تا سقف پر از کتاب است. نه هر کتابی! کتابهای مخصوص گروه سنی نوجوان! میزهای کتابخانه متناسب با قد و هیکل خودتان طراحی شده است. فضای آن شاد و پر از انرژی است.
رایانههایی در آن وجود دارد که پر از سیدیها و منابع اطلاعاتی مناسب با سن شماست. وسایل نقاشی حاضر و آماده است. محلی برای قصهگویی، داستانخوانی و نقد کتاب وجود دارد. یک صحنهی نمایش هم هست تا اگر خواستید، داستانی را تبدیل به نمایشنامه کنید و آن را به اجرا در بیاورید!
حتی یک طبقهی مخصوص برای پژوهشگران کودک و نوجوان وجود دارد.
خب، خوشحالم بگویم این فقط یک رؤیا نیست و واقعاً همچین جایی وجود دارد! آن هم در کشور خودمان. سومین کتابخانهی تخصصی کودکان و نوجوانان بعد از کشورهای کرهی جنوبی و روسیه در کتابخانهی ملی واقع شده است! منبع بینظیری از کتابها و نشریات کودک و نوجوان است. هرسال هم کارگاههای آموزشی و قصهگویی برگزار میشود.
بچههای آسمان
اما اولین کتابخانهی «مستقل» تخصصی کودک و نوجوان، کتابخانهی «بچههای آسمان» است که یک خانوادهی کتابخوان با هزینهی شخصی، آن را در سال 1391 تأسیس کردهاند و تنها دغدغهیشان کتابخوان کردن بچههاست. این کتابخانه کارش را با 3700 جلد کتاب شروع کرد؛ اما الآن بیش از ده هزار جلد کتاب دارد. این کتابخانه در شهر مشهد است. به علاوهی کتاب، بازیهای فکری برای گروههای سنی مختلف هم در این کتابخانه وجود دارد. بچهها میتوانند آزادانه بین قفسهها رفت و آمد کنند و کتاب به امانت بگیرند.
کتابخانهی تخصصی نوجوانِ اصفهان
این کتابخانه تنها برای گروه سنی نوجوان، یعنی ده تا شانزده سال فعالیت میکند. این کتابخانه علاوه بر امانت کتاب، بخش مشاورهی تحصیلی هم دارد. بخشهای جالب دیگری هم وجود دارد، مثل کارگاه ادبیات کهن و معاصر، خلاقیت ادبی، نویسندگی، روزنامهنگاری و خبرنگاری، اصفهانشناسی، مهارتهای مطالعه، کتابسازی، روش تحقیق و...
اما شهر اصفهان یک کتابخانهی خیلی جالب دیگر هم برای بچهها دارد. یک کتابخانهی جنگلی! کتابخانهی رودکی در دههی نود کار خودش را شروع کرده است. این کتابخانه فضاهای جذابی دارد، مثل جنگل، کهکشان، دریا و خانه.
کتابخانهای برای صفر تا شانزده سالهها
اما کتابخانههای تخصصی فقط در شهرهای بزرگ نیستند. مثلاً کتابخانهی صدرالواعظین در شهر خوانسار با محیط جذاب و استاندارد برای کودکان راهاندازی شده است. کتابهای این کتابخانه برای گروههای سنی مختلف دستهبندی شدهاند و حتی یک بخش بلندخوانی در آن وجود دارد که میتوانید در مورد کتابها صحبت کنید. حتی میتوانید با پدر و مادر خود به کتابخانه بروید و با هم کتاب بخوانید.
کتابخانهی روستایی
در شهر چابهار یک روستای دوستدار کتاب هست به اسم «روستای رَمین» که شهرتش جهانی شده است. با وجود اینکه یک روستای محروم است؛ اما به همت آقای «عبدالحکیم بهار» که مروج کتاب و کتابدار است، این کتابخانهی کوچک اما پُربار مخصوص کودکان و نوجوانان افتتاح شد. کتابخانهی اولیه یک اتاق از منزل شخصی خودِ او بود؛ اما بعد با حمایتها آن را گسترش داد. استقبال بچهها از این کتابخانه زیاد بود. آقای «عبدالحکیم بهار» به خاطر زحمتهایش امسال به عنوان نامزد مروج کتاب و کتابخوانی برای جایزهی «آسترید لیندگرن»(1) انتخاب شده است.
کتابخانهی سیار
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای روستاها که دسترسی به کتابخانههای بزرگ را ندارند، یک حرکت جالب انجام داده است؛ کتابخانهی سیار! کتابخانهی سیار یک خودروی مزداست و آقای کتابدار برای بچههای روستایی کتاب میبرد و برایشان جلسههای کتابخوانی برگزار میکند.
- نویسندهی سوئدی است که بعد از مرگش جایزهای به نام او تأسیس شده که هر سال به بهترین فعالان عرصهی ادبیات کودک و نوجوان تقدیم میشود.
ارسال نظر در مورد این مقاله