سارا بهمنی
گنبد نمکیها، حاصل چینخوردگیهای زمین هستند. در ایران، گنبد نمکیهای بسیاری وجود دارد که میتوان از گنبد نمکی جاشک، هرمز، ابوموسی، قشم و لارستان نام برد. اغلب گنبد نمکیها در نواحی گرمسیری به وجود آمدهاند.
گنبد نمکی قم، که گنبد نمکی جعفریه یا طغرود هم خوانده میشود، در فاصلهی بیست کیلومتری غرب استان قم قرار دارد. تاریخ زمینشناسیِ آن به شصت میلیون سال قبل برمیگردد و از بزرگترین و زیباترین گنبد نمکی ایران به شمار میرود. این جاذبهی طبیعی، تنها گنبد نمکیِ متقارن جهان شناخته شده است.
اگر از گنبد نمکی قم دیدن کنید، لایههای نمکی رنگارنگی خواهید دید که به رنگهای سفید، کرمقهوهای، بنفش، قرمز و ابری هستند. جالب است بدانید که این نمکها مصارف صنعتی دارند و نه خوراکی.
چشمنوازترین قسمت این شاهکارِ هنرنمایی طبیعت، دریاچهی نمک آن است. این دریاچه در وسط گنبد نمکی قرار گرفته است و عجیبترین سنگهای نمک را میتوان در اطراف آن مشاهده کرد. در ارتفاعات گنبد نمکی، خانههای روستایی اطرافش کوچک دیده میشوند و فضای متفاوتی دارند. که یادآور شهرهای شمال است.
در گنبد نمکیها به علت نمک بسیار، گیاهی روییده نمیشود و گنبد نمکی قم نیز از این ویژگی مستثنی نیست. در گنبد نمکی قم حیوانات خاصی دیده نمیشود. فقط گاهی کلاغهای سیاه بزرگی بر فراز آن پرواز میکنند. شب هنگام نیز در جادهی خاکی مسیر آن در بین بوتههای کوتاه، روباهها جلب توجه میکنند. تلخترین خبری که به تازگی دربارهی گنبد نمکی قم در خبرگزاریها نوشته شده این است که عدهای سودجو به دلیل برداشتن سنگهای نمک تاریخی، بخشی از آن را تخریب کردهاند.
گنبد نمکی قم که کمکم دارد به مکان مورد علاقهی گردشگران تبدیل میشود، فضای بسیار مناسبی برای چتربازان است. گنبد نمکی با محیط آرامَش میتواند نجات دهندهی انسانهای شهری باشد تا دغدغههای هر روزشان را فراموش کنند و در میان سنگهای هوشربای آن بار دیگر طبیعت را به یاد آورند.
ارسال نظر در مورد این مقاله