نویسنده

 

انار

پترس که همراه با پدرش به روستای‌مان سفر کرده چند روزی است در طبقه‌ی پایین خانه‌ی ما که معمولاً گردشگران آن را کرایه می‌کنند، به سر می‌برد. او تقریباً هم‌سن و سال من است و با استفاده از تعطیلات روز ملی کشورش موفق شده به ایران بیاید و از نزدیک باغ‌هایی را ببیند که قبلاً میوه‌های صادراتی‌اش را نوش جان کرده است.

راستش را بخواهید روستای ما در نزدیکی ساوه قرار دارد و انار باغ‌هایش طرفداران زیادی در گوشه و کنار دنیا دارد.

و اما جانم برای‌تان بگوید دیروز که او را با خودم به تماشای جاهای دیدنی آبادی‌مان برده بودم متوجه چیزهایی شدم که او درباره‌ی انار در دفترش نوشته بود از جمله این که:

- اَنار با نام علمی Punica granatum میوه‌ای است با دوستداران فراوان در کشورهای مختلف.

- ایران کشوری زیبا و چهارفصل است که در زمینه‌ی تولید این میوه رتبه‌ی اول دنیا را به خود اختصاص داده است.

- هندوستان دومین کشور انارخیز جهان است، اگرچه کیفیت محصولش هیچ‌گاه به پای نمونه‌ی ایرانی‌اش نرسیده است.

- زادگاه انار آسیاست و از این قاره به آفریقا، اروپا و حتی آمریکا راه یافته است.

- در مصر مردگان را به همراه این میوه‌ی بهشتی دفن می‌کردند.

- انار سه برابر چای سبز، آنتی‌اکسیدان دارد که عامل حفاظت از بدن در برابر فشارهای عصبی، آلودگی‌های شیمیایی و میکروبی، آلزایمر، پیری زودرس و انواع سرطان‌ها به حساب می‌آید.

- در کشور ایران انار دانه‌سفید گرانتر از انار دانه‌قرمز است، چراکه فواید آن را بیشتر یافته‌اند...

از خواندن نوشته‌هایش لذت بردم و هوس کردم او را با خود به مغازه‌ی عطاری پدربزرگم که آن طرف آبادی است ببرم تا پای صحبت‌های او بنشیند و نوشته‌اش را کامل‌تر کند...

بابابزرگ که از دیدن ما خوش‌حال شده بود همان‌طور که با دستمال کفه‌های ترازویش را پاک می‌کرد و مشتری‌هایش را راه می‌انداخت گفت به دوستت بگو:

- در کتاب آسمانی ما مسلمانان سه مرتبه اسم انار آمده است.

- حضرت محمد(ص) علاقه‌ی خاصی به این میوه‌ی بهشتی داشته‌اند.

- نیاکان ما به این میوه «هنار» و «نار» هم گفته‌اند.

- در ایران باستان سربازان برگزیده‌ی ارتش عضو گروهی به نام «گارد جاویدان» بودند که سرنیزه‌هایی به شکل برگ انار داشتند و این را در پیروزشدن خود مفید و مؤثر می‌دانستند. در عروسی‌ها نیز به طرف عروس و داماد انار پرتاب می‌‌کرده‌اند.

- ما در روستای‌مان از انار رب، لواشک، ژله، آب‌میوه و حتی آش نیز درست می‌کنیم.

- از پوست انار نوعی رنگ به دست می‌آید که در رنگ‌آمیزی پشم برای بافت قالی کاربرد دارد.

- انار که سرشار از انواع ویتامین‌ها، قند و مواد معدنی است دوست قلب، کبد و کلیه است، و به پایین آمدن چربی و فشار خون کمک می‌کند. ضمن آن‌که رفع‌کننده‌ی عطش و داغی بدن هم به حساب می‌آید.

- انار سرشار از آهن است و در امر خون‌سازی بدن حضوری سودمند دارد.

- انار میوه‌ی سردی است. اگر سردمزاج هستید، بعد از خوردن انار، کمی آب جوش و نبات بخورید.

- نیاکان ما اعتقاد داشتند که در میان دانه‌های انار، حتماً یک دانه‌ی بهشتی وجود دارد. پس موقع خوردنش مواظب بودند که دانه‌ای از آن جا نماند.

- در ایران ده‌ها نوع انار به دست می‌آید مثل «آقامحمدعلی گلوبسته، شهسوارِ دانه‌قرمز، ملس اصفهانی دانه‌قرمز، آلک ساوه، خفر شیراز، میخوش پاوه، شیشه کپ خراسان، فیروزکوهی و قجاق قم».

- انار سیاه بیشتر از آن‌که توی جعبه‌ی میوه‌فروش‌ها باشد، توی قوطی ما عطارها پیدا می‌شود، چون خاصیت درمانی زیادی دارد. «زردی، اسهال و سیاه‌سرفه» اصلی‌ترین بیماری‌هایی است که دوای‌شان انار سیاه است.

- ...

صحبت‌های شیرین پدربزرگ ساعتی ادامه یافت و دم غروب درحالی با او خداحافظی کردیم که دیدم گونه‌های پترس از خوشحالی مثل انارهای روستای‌مان گل انداخته است. مطمئنم او در برگشت به کشورش حرف‌های شنیدنی بسیاری برای معلم و هم‌کلاسی‌هایش خواهد داشت، حرف‌هایی به شیرینی و دلچسبی انار ایران.
CAPTCHA Image