نویسنده
ورزشی
بدمینتون
سیدمهدی حسینی
ریشهی بازی بدمینتون در هندوستان شکل گرفته است. کودکان کوچه و خیابان هندوستان بازیای انجام میدادند به نام پونا (Poona) . در این بازی کودکان با استفاده از یک تخته چوب، به یک توپ کوچک که به آن پرنده میگفتند (چون از پر درست شده بود) ضربه میزدند و طرف مقابل قبل از افتادن توپ به زمین آن را پاسخ میداد.
هنگامی که افسران انگلیسی در هند با این بازی آشنا شدند سعی کردند با استفاده از وسایل و ابزار کاملتر، به آن شکل و شمایل جذابتری بدهند. در نتیجه ورزش بدمینتون به مرور پیشرفت کرد تا به وضعیت امروزی درآمد.
بدمینتون یک بازی ساده و بسیار جذاب است. تقریباً هر شخصی میتواند به کمک یک راکت سبک وزن، یک توپ مخصوص بدمینتون و یک تور که میتواند یک طناب هم باشد از این بازی مفرح لذت ببرد. این بازی در جمعهای خانوادگی، مهمانیها، فضاهای سبز پارکها و ... به راحتی انجام پذیر است.
بدمینتون سریعترین بازی انجام شده با راکت است. در سطح بین المللی یک ضربهی محکم گاهی سرعت توپ را تا 300 کیلومتر در ساعت میرساند. پس این بازی در سطح حرفهای نیاز به سرعت، عکس العمل، استراتژی و قدرت زیاد بازیکن دارد.
نحوهی بازی
بدمینتون به صورت 2نفره (تک به تک) یا 4 نفره (2 به 2) انجام میشود.
نحوهی بازی به این صورت است که بازیکنان به کمک راکت و ضربه زدن به توپ پردار آن را از روی تور عبور داده، به سمت زمین حریف میفرستند و سعی میکنند با ضربات محکم توپ را در محوطهی مشخص شده به زمین برسانند.
تجهیزات:
- راکت: راکتی را انتخاب کنید که نه کوچک و نه بزرگ باشد. راکت 100 گرمی مناسبتر است. اندازهی دستهی راکت 86 تا 92 سانتیمتر باشد بهتر است. راکت دستهی چرمی بهتر از راکتهای حولهای است.
- شفت: سر راکت را به دسته متصل میکند.
- سر راکت: این قسمت باید از جنس گرافیت یا آلومینیوم باشد. از خرید راکتی که سر آن از استیل است خودداری کنید؛ زیرا تعادل مناسبی ندارد.
- سیمها: مهمترین قسمت یک راکت سیمها هستند. سیمهایی که از رودهی طبیعی درست شدهاند بهتر و انعطافپذیرترند.
توپ بدمینتون:
توپ از مواد طبیعی یا مصنوعی ساخته میشود و باید از جنس چوپ پنبه که لایهی چرمی دارد، باشد. توپ چرمی باید دارای 16 پرک باشد که به پایه وصل میشوند. کارشناسان ادعا میکنند بهترین توپهای موجود، آنهایی هستند که از بال چپ غاز برای قسمت پردار استفاده شده است. (این هم معمای جالبی است، خاصیت بال چپ غاز!)
لباس:
لباس، معمولاً شورت ورزشی و پیراهن است. رنگ لباس باید به گونهای باشد که تمرکز طرف مقابل را از بین نبرد. طبق قانون رنگ سفید برای بازیکنان انتخاب شده است.
تور:
تور باید از جنس نخ طبیعی یا بافت مصنوعی ظریف و به رنگ تیره باشد. ارتفاع تور از سطح زمین در نقطهی مرکزی تور 152 سانتیمتر و در کنار پایهها 155 سانتیمتر است.
ابعاد زمین:
طول زمین بازی دو نفره (دوبل) 40/13 متر و عرض آن 10/6 متر است.
طول زمین بازی یک نفره 40/13 متر و عرض آن 18/5 متر است.
امتیازها:
یک مسابقه شامل سه گیم است و برنده کسی است که دو گیم از سه گیم را برده باشد. هر گیم در بازی انفرادی و دوبل مردان 15 امتیاز، و در بازی انفرادی زنان 11 امتیاز و دوبل بانوان 15 امتیاز است. پس از پایان هر گیم بازیکنان زمین را عوض میکنند.
سرویس:
زننده و گیرندهی سرویس باید به صورت مورب در داخل محوطهی سرویس و بدون تماس با خطوط محوطهی سرویس قرار گیرند. هنگام زدن سرویس باید قسمتی از هر دو پای بازیکن در حالتی ثابت با زمین تماس داشته باشد. هنگام برخورد توپ با راکت زنندهی سرویس، باید تمام توپ از کمر زنندهی سرویس پایینتر باشد. اولین سرویس از محوطهی سمت راست زده میشود.
زنندهی سرویس نباید قبل از آمادگی گیرندهی سرویس اقدام به زدن سرویس کند. در بازیهای یک نفره، تا زمانی که زنندهی سرویس امتیازی کسب نکند و یا این که امتیاز او در آن گیم زوج باشد، زننده و گیرندهی سرویس باید در زمین سمت راست قرار گیرند، و زمانی که امتیاز زنندهی سرویس در آن گیم فرد باشد بازیکنان از سمت چپ باید سرویس بزنند.
سرویس در بازیهای دو نفره:
اولین سرویس باید از سمت راست زده شود. فقط گیرندهی سرویس حق برگشت سرویس را دارد. اگر همبازی گیرندهی سرویس به توپ ضربه بزند خطا به حساب میآید.
پس از برگشت سرویس از سوی دریافت کننده، هر یک از بازیکنان میتوانند به توپ ضربه بزنند.
پس از پایان هر گیم، جای بازیکنان زننده و گیرندهی سرویس را میتوان عوض کرد.
خطاهای محوطهی سرویس:
- سرویس خارج از نوبت زده شود.
- سرویس از قسمت اشتباه زده یا دریافت شود.
خطاهای بازی بدمینتون:
- اگر توپ در هنگام بازی خارج از محوطهی زمین بازی فرود آید.
- توپ از روی تور عبور نکند.
- توپ به بدن یا لباس بازیکن برخورد کند.
- اگر به توپ در زمین حریف ضربه زده شود.
- در طول بازی، بازیکنی به طور عمد تمرکز حریف خود را بههم بزند. (مثل ایجاد سر و صدا و حرکتهای غیرعادی)
- بازیکنی دوبار پشت سر هم به توپ ضربه بزند.
- در حین بازی، گرفتن توپ با راکت و با کمی مکث به آن ضربه زده شود. (حمل کردن توپ)
موارد فوق چند نمونه از خطاهای بدمینتون است. مواردی هم وجود دارد که داور دستور بهجا (تکرار) میدهد و بازیکن زنندهی سرویس، دوباره سرویس میزند. این موارد عبارتاند از:
1) برای هر اتفاق پیش بینی نشده یا تصادفی به جا داده میشود.
2) بجز زمان سرویس اگر توپ روی تور یا بعد از عبور از آن در زمین حریف داخل مشبکهای تور گیر کند.
3) قبل از آن که گیرندهی سرویس آمادهی دریافت باشد، سرویس زده شود.
4) اگر در جریان بازی، توپ خورد شود یا کلهی توپ از آن جدا شود.
5) اگر داور خط ورود توپ را ندیده باشد و داور نتواند تصمیم بگیرد.
داوران:
تعداد داوران خط در بازیهای بین المللی و رسمی 10 نفر هستند؛ ولی میتوان با 4 داور خط بازی را برگزار کرد.
نکتههای مربوط به داوری:
- بازیکن بدون اجازهی داور حق ترک زمین را ندارد.
- در حین انجام رالی، مربی حق راهنمایی بازیکن خود را ندارد.
در بدمینتون بازیکن متخلف با کارتهای زرد، قرمز و مشکی جریمه میشوند.
اگر بازیکنی رفتار غیرورزشی انجام دهد با تذکر و کارت زرد، بر آن کار اصرار ورزد با کارت قرمز جریمه میشود. بازیکنی که کارت قرمز گرفته اگر بر رفتار زشت و غیر ورزشی اصرار ورزد، سرداور با کارت مشکی بازیکن را از زمین اخراج میکند.
نکته:
در بدمینتون تایم اوت وجود ندارد و بازیکن با اجازهی داور میتواند آب بخورد یا از حوله استفاده کند.
وقت استراحت بین گیمها 2 دقیقه است. در هر گیم در امتیاز 11، یک دقیقه استراحت وجود دارد.
***
- بازی بدمینتون دارای قوانین و مقررات بسیار زیادی است. آوردن خلاصهای از این قوانین، فقط برای آشنایی شما با این ورزش است؛ ولی شما میتوانید بدون در نظر گرفتن این قوانین، با استفاده از 2 راکت بدمینتون و یک توپ پردار از این بازی لذت ببرید.﷼
ارسال نظر در مورد این مقاله