نویسنده
شاید شما هم دربارهی ان ال پی شنیده باشید. ان ال پی یا برنامهریزی ذهنی – کلامی یکی از روشهای ویژه است که بتوانیم زندگی بهتری داشته باشیم، به اهداف خود برسیم و از تمام انرژیها و استعدادها و تواناییهایمان استفاده کنیم؛ به عبارتی سادهتر، وقت، پول، سلامتی، امکانات و استعدادهای خود را حیف و میل نکنیم و برای تمام داشتههای خود برنامهریزی کنیم و از طریق فکر، ذهن و کلام خود به رویاها و اندیشههای خوب خود تحقق بخشیم و تمرکز ذهن خود را در اختیار بگیریم. گاهی با یک فکر سادهی کوچک، رشتهی افکار ما همینطور بافته میشود و ساعتها با این افکار درهم و برهم مشغول و درگیر هستیم و میبینیم که هنوز در نقطهی اول هستیم. در صفحهی اول کتابی که میخوانیم میمانیم، یا در ابتدای کاری که باید انجام دهیم درجا میزنیم و اصلاً تمرکز نداریم و ساعتها از عمرمان صرف افکار و اوهام بیهوده شده و چیزی جز سردرگمی و خستگی به دست نیاوردهایم. باید راهی باشد تا بتوانیم احساسات و افکار خود را بهتر اداره کنیم و تمرکز بیشتری داشته باشیم. و از این منابع راحت و در دسترس به خوبی استفاده کنیم و نگذاریم اینطور به آسانی عمرمان تلف شود و در مسیر زندگی در جریان صعودی حرکت کنیم.
اولین و مهمترین ثمرهی برخوردار بودن از تمرکز فکری، کسب آرامش روحی و رسیدن به اعتماد به نفس است. تمرکز خوب موجب یادگیری بهتر میشود و حافظهای ایمنتر برای انسان به وجود میآورد. اضطراب فکری که در موقعیتهای حساس موجب دستپاچگی و خرابکاری میشود، فرد را از کنترل خارج میکند و ادامهی زندگی با استرس توأم است. با تمرینات ویژه، تمرکز بیشتر شده، فرد به آرامش و نظم فکری میرسد و چیزی نمیتواند در او تولید اضطراب نماید. فردی که دارای تمرکز فکر است به هر چیز همانقدر میاندیشد که ارزش آن را دارد و هیچ فکری نمیتواند در او سرکشی کند و او را مطیع خود کند. با به دست آوردن توانایی تمرکز قوی، انسان قادر است علیرغم شدت بعضی از حوادث یا رویدادهای ناگوار، خود را از تأثیر آنها دور نگه دارد. فردی که دچار عدم تمرکز فکری است، جز خستگی روحی به چیز دیگری نمیرسد. پس اگر میخواهید حافظهای قوی، نکتهسنج و به دور از اضطراب فکری داشته باشید و اینکه از نیروهای فکری، نعمتها و طبیعت اطراف بهتر استفاده کنید، باید تمرکز و به کارگیری نیروهای درونی برای کنترل افکار را شروع کنید.
بیشترین چیزی که در ما تأثیرهای مختلف ایجاد میکند، امواج و دریافتهای محیطی هستند که اگر کمی به آنها و اطرافمان دقت کنیم، راحت میتوانیم آنها را کنترل کرده، زندگی بهتر و موفقتری داشته باشیم.
انواع امواج و تأثیرهای آن
1- امواج مثبت: انسان فطرتاً مثبت بوده و دارای امواج مثبت است؛ مثلاً بچه پاک و معصوم بوده و کاملاً مثبت و جذاب است. بچه هر چهقدر که زشت باشد باز هم جذابیت دارد و این بهخاطر روح پاک اوست. پس فطرت تمام انسانها پاک و مثبت است. خداوند در قرآن میگوید: «من از روح خود در انسان دمیدم.» اما بر اثر محیط یا جامعه یا تربیتهای نادرست و الگوهای غلط ممکن است به بیراهه کشیده شود. یک فکر خوب و نیت مثبت، امواج مثبت به اطراف میپراکند و ما از آن احساس خوبی به دست میآوریم.
2- امواج منفی یا شیطانی: موج روحی و روانی منفی از محیط یا از روح وسوسهگر دریافت میشود. این امواج منفی، روح و روان را آزار میدهد و باعث اضطراب و ناآرامی میشود و به دو دستهی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشوند.
امواج مستقیم: هر کار غیراخلاقی را که در کتب الهی، دینی و اجتماعی انسان را نسبت به آنها آگاهی دادهاند و نهی کردهاند؛ مثل: دروغ گفتن، غیبت کردن، دزدی کردن، سرقت، تجاوزکردن به حقوق دیگران و غیره.
امواج غیرمستقیم: هر چیزی که با انسان برخورد کند و روح و روان انسان را از طریق محیط مورد تخریب قرار دهد؛ مانند: مسخرهکردن، دست انداختن دیگران، قطع کردن درخت و غیره.
هر یک از این امواج منفی به صورت لایهی رسوبی شکل، روی روح را میپوشاند و هر طبقهی لایه رسوبی باعث میشود که انسان فاصلهی بیشتری از خداوند بگیرد. لایهها زیاد میشود و انسان و نیروی مثبت اولیه او را محصور میکند و دیگر آثاری از موفقیت، تکامل و آرامش نمیبیند.
تفکر مثبت
تمام افراد، مجهز به سیستم ورودی، پردازش و خروجی هستند. هر انسانی، نقشهای ذهنی و مخصوص به خود از جهان دارد. ما به دلیل وجود فیلترهایی که بعضی از آنها را خودمان مشخص کردهایم و بسیاری از آنها بر اثر عادت، تلقین، وراثت، محیط، تربیت، باورها و... شکل گرفته است، دنیاهای متفاوتی را تجربه میکنیم. هر کسی دنیای مخصوص به خود را از دریچهی ذهنی خود میبیند. الزاماً ورودیهای یکسان، خروجیهای یکسانی را باعث نمیشود. انسانها قدرت دارند که فیلترهایی در مسیر ورودیها قرار دهند تا با تغییری در معنیها، محتواها و زمینهها، فضاهای متغیر و هدفمندی برای سیستم پردازش خود ایجاد نمایند. فیلترهایی را که برای ورودیها به کار میگیرید باید مثبت، سازنده و خلاق باشد. به خاطر داشته باشید که اعمال ما نشأت گرفته از افکارمان هستند. برای ایجاد هرگونه تغییر در عمل، ابتدا باید تغییری در شیوهی تفکر صورت گیرد. باید یاد بگیریم چگونه میتوان جهان اطرافمان را به یک مفهوم، ادراک و تجربهی خاص تبدیل کرد، و این موضوع ظاهراً از طریق ورودیهای حواس پنجگانه صورت میگیرد. بنابراین فیلترها برای مدیریت بر این ورودیها الزامی است و یکی از مهمترین دستاوردهای فن NLP نیز همین است.
از طریق متفاوت اندیشیدن، متفاوت رفتار خواهید کرد و به نتایج متفاوتی نیز خواهید رسید. تفکر مثبت یعنی هنر استفادهی بهینه از هر شرایطی. با توجه به مدیریتی که بر اندیشه خواهید داشت، میتوانید پیامهای هر پدیده را دریافت کنید. تفکر مثبت یعنی توانمندی در درک پیامهای طبیعت، انسانها و بهطور کلی عالم هستی.
به خاطر داشته باشید که «و سخر لکم ما فی السموات و ما فی الارض؛ ای انسان آنچه در آسمانها و زمین است برای شما تسخیر شده است.»(1) بنابر این با توجه به نظام حکیمانهی هستی و توجه به این نکته که هیچ چیزی عبث آفریده نشده است و با توجه به این نکته که انسان قرار است خلیفهی خدا شود، میتوان دریافت که حتماً تمام این عالم حامل پیامی برای ماست. هیچ پدیدهای تصادفی نیست. ما باید هوشیارانه سهم خود را برداشت نماییم. تفکر مثبت به معنای خوشبین بودن افراطی به همه چیز نیست، بلکه عین واقعبینی است. با تفکر مثبت میتوان از هر پدیدهای تجربهای آموخت و درسی گرفت. تکتک لحظات و هر آنچه در اطرافمان میگذرد، میتواند معلم و مربی ما باشد.
هنر تجربهاندوزی، عقل اکتسابی انسان را تقویت میکند. هر شب قبل از خواب تجربیات روزانهی خود را مرور نمایید و ترجیحاً یادداشت کنید! بهترین معلمان ما تجربیات گذشتهی ما هستند. تجربه، رویدادهایی نیست که با آن برخورد میکنیم، بلکه تجربه برخوردهایی است که طی آن درسهای ویژهای میگیریم. برای استفادهی بهینه از لحظهها باید یاد بگیریم که در هر واقعه قسمت مثبت و زیبایی وجود دارد که باید آن را کشف کرد.
انسانهای عاقل کسانی هستند که در برخورد با موقعیتها، موضعگیریهای مناسبی دارند. تصمیمات آنها سرنوشتساز است نه شرایط. امکانات و موقعیتها فقط زمانی کارساز خواهند بود که موضعگیری مناسبی اتخاذ شود. پس بدون موضعگیری صحیح، امکانات و نعمتها به تنهایی نمیتواند باعث حرکت و رشد انسان شوند، بلکه ممکن است موجب غرور، تکبر، عُجب، بخل، حرص و حسد شود. بهترین زاویهی نگاه به یک پدیده را شناسایی کنید و سپس با پدیده یا موقعیت برخورد نمایید!
از همین الآن تصمیم بگیرید نگرش خود را نسبت به دنیای اطراف تغییر دهید تا زندگیتان تغییر کند! در دل سختیها و همراه با آنها آسانی وجود دارد. «ان مع العسر یسرا؛ با هر سختی البته آسانی است»(2)
آنچه اهمیت دارد هنر زیباییشناسی است. در هر جلوهای از این عالم میتوان زیبایی نسبی مربوط به آن را شناخت و از آن بهرهبرداری نمود. موسیقی متن زندگی خود را خودتان بنوازید. تحلیل و ترکیب وقایع مهم است نه فقط برخورد و پشت سر گذاشتن آن.
یکی از دستاوردهای بسیار مهمّ تفکر مثبت، هنر شکرگذاری است. شکر یعنی شناخت منعم، شناخت نعمت و استفادهی صحیح از نعمتها. بهکارگیری هر چیزی در جای خودش یکی از نشانههای شکر انسان نسبت به خداست. درک مسؤولیت در مقابل نعمتها نشانهی شکر است. توجه به این موضوع که نعمتها بازدهی لازم دارند و مصرف هر نعمت نیز باید در بهترین راه و مطمئنترین شکل صورت گیرد، باعث شکرگذاری میشود و نتیجهی آن افزایش بهرهوری فردی است. از ارسال کلیهی پیامهای منفی، ویروسی و زهرآلود به ذهن خود جداً خودداری کنید!
ده روز روزهی فکری بگیرید:
در معاشرتها و انتخاب دوستان خود دقت کنید. در دورانی که مشغول بازسازی ذهنی خود هستید، نسبت به گفتار و کردار خود مراقبت بیشتری داشته باشید!
به داراییهای خود از زاویهای بنگرید که امام حسین(ع) در دعای عرفه و امام سجاد(ع) در مناجات شعبانیه و امام علی(ع) در دعای کمیل به آن توجه کردهاند!
در کلمات محاورهای خود تغییراتی جدی ایجاد کنید!
هر کلمه یا عبارت، حامل یک بار مثبت و منفی است که خودتان نیز آن را تشخیص میدهید!
از کلمات، واژهها، عبارات، جملات و حالتهایی استفاده کنید که حامل بار مثبت هستند؛ حتی اهداف خود را نیز با عبارتهای مثبت مشخص کنید!
به مثبتها خیره شوید و به منفیها نظر کنید!
عادت کنید دوربینهای خود را در محلهایی نصب کنید که بهترین زاویهی دید را داشته باشند!
اگر بنا دارید تغییری در جایی ایجاد کنید، ابتدا باید زمینهسازی درستی صورت گیرد! بهترین راه برای زمینهسازی مناسب، تغییر دادن افکار، نگرشها و طرز تلقیهاست.
فقط آن چیزی را کنترل کنید که از جانب شما قابل کنترل است و اجازه دهید سایر چیزها در مسیر خود حرکت کنند!
خدایا، آرامشی عطا بفرما تا آنچه را که تغییرناپذیر است بپذیرم!
شهامتی عنایت بفرما تا آنچه را که تغییرپذیر است تغییر دهم!
و خردی عطا کن تا فرق میان این دو را نیز بفهمم!
امام صادق(ع) میفرماید: «در هر چیزی که اتفاق میافتد برای صاحبان خرد و عبرتگیرندگان درس و پیامی نهفته است.»
رسول اکرم(ص) میفرماید: «در زندگی شما نسیمهایی میوزد که از جانب خداست. آگاه باشید که خودتان را در معرض دریافت آن نسیمها قرار دهید.»
به دنیا بهگونهای نگاه کنید که در شما حرکتی ایجاد کند.
امام علی(ع) در نهجالبلاغه میفرماید: «دنیا و آنچه در آن است مثل خورشید است. اگر با آن به اطراف نگاه کنی، باعث نورانیت و بینایی میشود؛ اما اگر به آن نگاه کنی، کور میشوی.»
به خاطر داشته باشید ما در مقابل هر نعمتی که نصیبمان میشود بدهکار میشویم. اگر شرایطی ایجاد شود که به خاطر وجود نعمتهایمان برای کسی کاری انجام دهیم، آن هم در صورتی که بتوانیم کارمان را درست انجام دهیم، شاید از بدهکاری کاسته شود؛ بنابراین وقت نداریم.
یکی از بهترین راههای رسیدن به تفکر مثبت این است که از سؤالهای پرقدرت، انرژیبخش، زاینده و پویا استفاده کنیم.
مثلاً در برخورد با هر پدیده بگویید:
- این پدیده چه پیام مثبت و سازندهای برای من دارد؟
- در این لحظه بهترین کاری که میتوانم انجام بدهم چیست؟
- چگونه در لحظه دست به عمل بزنم که در آینده احساس پشیمانی نکنم؟
- چه درسهایی میتوانم بگیرم؟
- از کدام زاویه نگاه کنم که دیگران نگاه نکردهاند؟
- جنبههای ناشناختهی این موضوع چیست که میتواند به من کمک کند؟
- خدایا چگونه تو را شکر کنم که ذهنم را متوجه یاد خودت کردی؟
واژه الحمدالله رب العالمین را به عنوان جلوهی کلامی و رفتاری برای شکرگذاری زندگی خود جاری کنید!
برای هر موضوعی که اتفاق میافتد، بگردید و معنایی پیدا کنید!
از خودتان سؤال کنید:
- این موضوع در چه شرایط دیگری جنبهی متفاوتی پیدا میکند؟
- این موضوع برای چه کسانی خیلی خوشحالکننده است؟
- چه افرادی همین الآن منتظر وقوع این رویداد بودند؟
با طرح سؤالهای خلاق و مؤثر میتوان مسیر فکری را در یک لحظه تغییر داد و با این تغییر میتوان روحیات را کنترل نمود.
برای مثبتشدن باید از خود شروع کنید!
از عبارات و کلمات تأکیدی مثبت استفاده کنید و روزانه چندین مرتبه آن را تکرار نمایید!
1) سورهی جاثیه، آیهی 13.
2) سورهی شرح، آیهی 6.﷼
ارسال نظر در مورد این مقاله