ای دل رهبر، رهرو و رهبر، روح بپرور، مطلع دفتر
ساز برابر، سجع سراسر، مدحت حیدر، حیدرِ حَی در
حیدر غازی، صفدر تازی، میر نمازی، شاهحجازی
تاب طرازی، دور زبازی، سجع موازی، غیر مکرر
شاه ولایت، میر هدایت، حامل رایت، شارح آیت
عین عنایت، هم ز بدایت، تا به نهایت، اَشرف و اَشهر
لطف خدایی، راه نمایی، کشف غطایی، فضل و عطایی
جود و سخایی، مقصد مایی، قلعهگشایی، سدّ سکندر
سوره یاسین، تقویت دین، غایت تحسین، رفعت تمکین
صفدر صفّین، آیت والتّین، قامع تنّین، قاطع اژدر
هرچه شماری، زرّ عیاری، قدر وقاری، میر شکاری
شاهسواری، خضر شعاری، جایزه داری: خلعت اخضر!
کمال فارس، شاعر قرن نهم
﷼ پند
* باید که در روزی هزار بار بمیری و زنده شوی
تا باشد که زندگانی یی یابی که هرگز نمیری.
* جوانمرد آن است که اگر خداوند هزار کرامت با برادر او کند و با او یکی، آن یک نیز ببرد و بر سر نهد.
* هرگز با کسی صحبت مدارید که شما گویید خدا و او چیز دیگر گوید.
*خدای- جلّ جلاله- شما را پاک به دنیا آورد.
شما از دنیا، پلید نروید.
شیخ ابوالحسن خرقانی
﷼ چاپ نخستین روزنامه در تهران
میرزا صالح، فرزند حاج باقر(سردار عباس میرزا) اصلاً کازرونی بود. وی خود نیز بعدها به خدمت ولی عهد درآمد و چون به افسران انگلیسی برای تعلیم سپاهیان عباس میرزا به آذربایجان وارد شدند، میرزا صالح به سِمَت مُنشی افسران انگلیسی منصوب شد و پس از آن با همین سِمَت با کلنل دارسی همکاری مینمود؛ چون تصمیم گرفته شد که چند تن از جوانان را به همراه دارسی به انگلستان بفرستند، میرزا صالح شیرازی نیز به پیشنهاد دارسی و دیگران انتخاب شد و برای تحصیل به انگلستان رفت. میرزا صالح در انگلستان علاوه بر تحصیل، حکمت طبیعی و تاریخ و زبان لاتین و فرانسه و صنعت چاپ را نیز فرا گرفت و دستگاه چاپی نیز با خود به تهران آورد. میرزا صالح نسبت به رفقای هم گروهش آزمودهتر و با مسائل سیاسی و اجتماعی اروپا آشناتر بود. در نتیجه پس از بازگشت از انگلستان، وارد زندگی سیاسی شد و به عنوان مهندسی به کارهای سیاسی پرداخت و به سبب دانستن چند زبان و آشنا بودن به فنون مختلفه و آداب بینالمللی، از یک سو مأمور تعلیم عدهای شاگرد شد و از سوی دیگر به ترجمه و امور سیاسی پرداخت. وی در زمان محمدشاه، ملقب به «مستوفی نظام» شد. علاوه بر وارد ساختن دستگاه چاپ به ایران و چاپ نخستین روزنامه در تهران، سفرنامهی معروف میرزا صالح نیز از دیگر یادگارهای اوست.
سرگذشت تهران- حسین شهیدی مازندرانی
﷼ مغز متفکر
فی المثل [امام] جعفرصادق(ع) گفته است: «وقتی دچار درد میشوی بهتر به یاد خودت میافتی.»
این گفته که در مدینه و از طرف [امام] جعفرصادق(ع) ابراز شد به عدّهای زیاد از اقوام آسیایی و آفریقایی و آنگاه اروپایی و سپس آمریکایی رسید و هرکس در هرجا که آن را شنید متوجه شد که گوینده درست گفته و طوری این گفته در تمام دنیا انبساط پیدا کرد که در این قرن، مارشال مک لوهان، دانشمند معروف و استاد دانشگاه در کشور کانادا آن را یکی از قوانین روانشناسی دانست و گفت فقط در موقع درد است که ما نمیتوانیم خود را فراموش کنیم و هنگامی که هیچ جای بدن ما درد نمیکند و هیچ ناراحتی جسمی با روحی نداریم ممکن است که خود را فراموش نماییم.
آن چه سبب گردید که این گفتهی [امام] جعفرصادق(ع) جهانگیر بشود و از طرف تمام اقوام و نژادها مورد قبول قرار بگیرد، سادگی آن است.
مغز متفکر جهان شیعه- ترجمه ذبیحالله منصوری
﷼ فضول
نابینایی در شب تاریک، چراغی در دست و سبویی بر دوش، در راهی میرفت. فضولی به وی رسید و گفت: «ای نادان، روز و شب پیش تو یکسان است و روشنی و تاریکی در چشم تو برابر، این چراغ را فایده چیست؟»
نابینا بخندید و گفت: «این چراغ نه از بهر خود است، از برای چون تو کوردلان بیخرد است تا به من پهلو نزنند و سبوی من نشکنند.»
بهارستان جامی﷼
ارسال نظر در مورد این مقاله