سفر به چشمهی دمکش
میخواهم دربارهی چیزی بگویم که من ندیدهبودم و اکنون آن را دیدم. دربارهی چشمهی جوشانی که بسیار زیباست. چشمهای در محلهای به نام اویشان. چشمهای که زیبایی بینظیر و بازدیدکنندگان بسیار دارد. چشمهای که اکنون من و خانوادهام در کنارش بهسر میبریم. در آستانهی ورود به آنجا پارچهای توّجه ما را به خود جلب کرد. روی آن پارچه چنین نوشته شده بود: «به چشمهی دمکش خوش آمدید.»
چشمهی دمکش در کنار جادهی سراسری رودسر به رامسر در پنج کیلومتری غرب چابکسر قرار دارد. این چشمه در نوع خود در گیلان منحصر بهفرد است. آبدهی این چشمه حداکثر در زمستان و اوایل بهار به ۵۷۲ لیتر در ثانیه و حداقل آن در تابستان به ۵۸ لیتر در ثانیه میرسد.
این چشمه در طی ۲۰۰ سال گذشته مورد نظر اندیشمندان بسیاری از جمله شیخ بهایی و سیاحان برجستهی خارجی مانند رابینو قرار گرفتهاست.
آب این چشمه جهت دفع سنگ کلیه و جبران کمبود آب آهن بسیار مفید است و یکی از ۱۲ چشمهی خاورمیانه از نظر نداشتن املاح است.
***
وقتی به کنار چشمه رسیدیم، آبی در آن جریان نداشت و بستر آن کاملاً خشک بود؛ گویی چشمه در خوابی سبک فرو رفته بود؛ امّا کمکم با افزایش جمعیت و سروصدا، چشمه آرامآرام بیدار شد و با نمایش بینظیر خود چشم بازدیدکنندگان را محو زیبایی خود کرد. چشمه جوشید و جوشید و جوشید تا آب زیبا بخروشد و ما را به تفکّر در قدرت خدا وادارد. حدود نیمساعت بعد مقدار آب جاری با ارتفاع بیشاز نیممتر با جوشوخروش بسیار به راه افتاد. افراد زیادی از کوچک و بزرگ، پیر و جوان دور چشمه جمع شده بودند که در ابتدا مبهوت این پدیدهی بینظیر بودند.سپس همه برای نوشیدن از آب گوارای این چشمه همهمه میکردند. کودکی دست خود را در آب فرو برده و دست خیس خود را در دهانش میکرد تا از این نعمت بینصیب نماند. مردم با لیوان از آن آب مینوشیدند. دوباره همان کودک پایش را به کمک پدرش در این آب سرد فرو میکند؛ امّا پاهای کوچک و ظریفش تحمّل سردی آن را نمیکنند و او با زیرکی پاهایش را بالا میکشد. امّا، خوب همانطوری که هیچ پدیدهای همیشگی نیست، پس از گذشت زمان حدود نیمساعت، دیگر آب فروکش میکند و از سرچشمه کاملاً خشک میشود. تا جوشش بعدی، این چشمه باز هم به خوابی سبک فرو میرود. ما همچنان نشستهایم تا شاید لطف خدا شامل حالمان شود و باز هم جوشوخروش آن را ببینیم.
سپیده کاظمیان- رودسر﷼
ارسال نظر در مورد این مقاله