پل هایی از جنس ماکارونی


حتماً تا حالا در تلویزیون‌ درباره‌ی‌ مسابقات‌ پل‌های‌ ماکارونی‌ دیده‌اید و یا در مجله‌ها درباره‌ی‌ آن‌ خوانده‌اید. این‌ پل‌ها با این‌ که‌ واقعی‌ نیستند، مدل‌ اولیه‌ی‌ پل‌های‌ واقعی‌ هستند. سال‌هاست‌ که‌ مسابقه‌ی‌ پل‌های‌ ماکارونی‌ در دنیا طرفداران‌ بسیاری‌ پیدا کرده‌ است‌ و در ایران‌ هم‌ در اکثر دانشگاه‌ها مسابقات‌ کشوری‌ و بعد جهانی‌ سازه‌های‌ ماکارونی‌ برگزار می‌شود. مسابقه‌ی‌ پل‌های‌ ماکارونی‌ و در کل‌ سازه‌های‌ ماکارونی‌ در دنیا و دانشگاه‌های‌ کشورهای‌ صاحب‌ نام‌ در امر پل‌سازی‌ یک‌ مسابقه‌ی‌ شناخته‌ شده‌ است‌. برای‌ مثال‌ دانشگاه‌ OUC (کلونا) بریتیش‌ کلمبیا، و کانادا تاکنون‌ بیش‌ از 22 سال‌ این‌ مسابقه‌ را برگزار کرده‌ است‌. در مسابقات‌، شرکت‌ کنندگان‌ باید پلی‌ بسازند که‌ بتواند وزنه‌ی‌ 2 کیلویی‌ را در مدت‌ 5 دقیقه‌ تحمل‌ کند. در مسابقه‌ی‌ سازه‌ی‌ سنگین‌ لازم‌ است‌ وزن‌ پل‌ کم‌تر از 65 گرم‌ باشد و به‌ گونه‌هایی‌ ساخته‌ شود که‌ بتواند بار بیش‌تری‌ را تحمل‌ کند. به‌ هر حال‌ نکته‌ی‌ جالب‌ آن‌ که‌ پل‌هایی‌ که‌ تنها از ماکارونی‌ و چسب‌ حرارتی‌ ساخته‌ می‌شوند می‌توانند حدود 150 تا 200 برابر وزن‌ خود، بار تحمل‌ کنند. در ایران‌ هم‌ این‌ مسابقات‌ برای‌ اولین‌ بار در دانشگاه‌ امیرکبیر برگزار شد و خیلی‌ زود در بین‌ نوجوان‌ و جوانان‌ طرفداران‌ بسیاری‌ پیدا کرد؛ چرا که‌ به‌ دست‌ آوردن‌ چند بسته‌ ماکارونی‌ هزینه‌ای‌ ندارد و هر کسی‌ می‌تواند هوش‌ و خلاقیت‌ خودش‌ را در ساختن‌ سازه‌های‌ ماکارونی‌ آزمایش‌ کند. در پل‌ ماکارونی‌، جنس‌ تمام‌ اجزای‌ آن‌ از ماکارونی‌ است‌ و با توجه‌ به‌ فشاری‌ یا کششی‌ بودن‌ اجزاء، قطر لازم‌ برای‌ آن‌ انتخاب‌ می‌شود. برای‌ چسباندن‌ ماکارونی‌ها هم‌ از چسب‌های‌ حرارتی‌ استفاده‌ می‌شود. طراحی‌ و ساخت‌ پل‌ و ستون‌های‌ فشاری‌، رایج‌ترین‌ رشته‌های‌ این‌ مسابقات‌ است‌. به‌ طور مثال‌ طراحی‌ و ساخت‌ پل‌ خرپایی‌، تنها با استفاده‌ از 750 گرم‌ ماکارونی‌ (معادل‌ یک‌ بسته‌ ماکارونی‌) که‌ می‌تواند وزن‌ زیادی‌ را تحمل‌ نماید. طول‌ دهانه‌ی‌ پل‌ یک‌ متر و حداکثر ارتفاع‌ پل‌ نیم‌ متر است‌. پل‌ روی‌ دو تکیه‌گاه‌ که‌ از یکدیگر یک‌ متر فاصله‌ دارند قرار می‌گیرد و تکیه‌گاه‌ها فقط‌ قادر به‌ وارد کردن‌ عکس‌العمل‌ عمودی‌اند و هیچ‌ عکس‌العمل‌ افقی‌ در تکیه‌گاه‌ها بر پل‌ وارد نمی‌شود. رکورد کسب‌ شده‌ در این‌ رشته‌ (پل‌ خرپایی‌) معادل‌ 176 کیلوگرم‌ است‌. این‌ رکورد تقریباً 230 برابر وزن‌ خود سازه‌ است‌. همچنین‌ طراحی‌ و ساخت‌ سازه‌های‌ فشاری‌ که‌ قادر به‌ تحمل‌ بارهایی‌ بیش‌ از نیم‌ تن‌ است‌، از دیگر نمونه‌های‌ این‌ سازه‌ها هستند. این‌ جا یک‌ سؤال‌ ممکن‌ است‌ مطرح‌ گردد: آیا جنس‌ ماکارونی‌ در دست‌ یافتن‌ به‌ رکوردهای‌ بالا مؤثر است‌؟ در این‌ زمینه‌ تحقیقاتی‌ روی‌ محصول‌های‌ مختلف‌ شرکت‌های‌ ماکارونی‌ دنیا انجام‌ گرفته‌ و ماکارونی‌ شرکت‌ Rose ایتالیا به‌ عنوان‌ بهترین‌ ماکارونی‌ برای‌ این‌ هدف‌ شناخته‌ شده‌ است‌. البته‌ لازم‌ به‌ ذکر است‌ که‌ قدرت‌ و مهارت‌ طراح‌ در ارائه‌ی‌ یک‌ طرح‌ موفق‌، بسیار مهم‌تر از جنس‌ ماکارونی‌ در رسیدن‌ به‌ رکوردهای‌ بالاست‌. انواع‌ مختلف‌ سازه‌های‌ ماکارونی‌ سازه‌های‌ فشاری‌: نوعی‌ پل‌ با دهانه‌ی‌ کوتاه‌، که‌ اکثر اعضای‌ آن‌ در فشار است‌. از مزیت‌های‌ این‌ رشته‌ از مسابقات‌، طراحی‌ اعضای‌ فشاری‌ و بررسی‌ پدیده‌ کمانش‌ در آن‌هاست‌. Tower Crain : در این‌ نوع‌ از سازه‌های‌ ماکارونی‌، هدف‌، طراحی‌ جرثقیل‌هایی‌ است‌ که‌ روی‌ برج‌های‌ بلند به‌ کار گرفته‌ می‌شوند. این‌ سازه‌ها باید قادر باشند با داشتن‌ ارتفاع‌ معین‌، شعاع‌ خاصی‌ را تحت‌ پوشش‌ قرار دهند. پل‌ با بار متمرکز: این‌ سازه‌ از به‌ هم‌ پیوستن‌ دو خرپای‌ دوبعدی‌ به‌ وجود می‌آید و بارگذاری‌ از وسط‌ دهانه‌ صورت‌ می‌گیرد. این‌ نوع‌ پل‌ هر سه‌ نوع‌ عضو فشاری‌، کششی‌ و خمشی‌ را داراست‌. پل‌ با بار گسترده‌: پل‌ به‌ شکل‌ ظاهری‌ خرپاست‌، که‌ بارگذاری‌ به‌ صورت‌ گسترده‌ و یکنواخت‌ در تمام‌ طول‌ دهانه‌ صورت‌ می‌گیرد. در عمل‌ می‌توان‌ چنین‌ فرض‌ کرد که‌ تمام‌ وسایل‌ نقلیه‌ به‌ دلیل‌ ترافیک‌ به‌ صورت‌ ثابت‌ روی‌ پل‌ قرار گرفته‌اند. پل‌ با بار متحرک‌: این‌ نوع‌ از سازه‌ی‌ ماکارونی‌ در واقع‌ پیشرفته‌ترین‌ و کامل‌ترین‌ حالت‌ از سازه‌هاست‌، که‌ در آن‌ طراحان‌ اقدام‌ به‌ طراحی‌ یک‌ پل‌ واقعی‌ می‌کنند. بار قرار گرفته‌ روی‌ پل‌ به‌ صورت‌ متحرک‌ است‌، که‌ این‌ امر با عبور دادن‌ یک‌ وسیله‌ی‌ نقلیه‌ کوچک‌ با سرعت‌ معین‌، که‌ روی‌ آن‌ وزنه‌ قرار داده‌ می‌شود، صورت‌ می‌گیرد. در این‌ سازه‌ها فقط‌ اجازه‌ دارید از دو چیز استفاده‌ کنید: 1- ماکارونی‌، 2- چسب‌. ماکارونی‌: این‌ عنصر سازه‌ای‌ در برابر کشش‌ و فشار (اگر طول‌ آن‌ کوتاه‌ باشد و دچار کمانش‌ نگردد) مقاومتی‌ خوب‌ از خود نشان‌ می‌دهد؛ ولی‌ مقاومت‌ آن‌ در برابر خمش‌ بسیار کم‌ است‌. به‌ همین‌ علت‌ باید تا حد امکان‌ سعی‌ کرد، تا سازه‌ها به‌ گونه‌ای‌ طرح‌ شوند که‌ اعضای‌ آن‌ کم‌ترین‌ خمش‌ ممکن‌ را تحمل‌ کنند. یک‌ نکته‌ی‌ مهم‌ در مورد سازه‌های‌ ساخته‌ شده‌ از ماکارونی‌ این‌ است‌ که‌ در هنگام‌ ساخت‌ و یا بعد از آن‌ نباید در مکانی‌ که‌ در آن‌ رطوبت‌ و گرمای‌ هوا بالاست‌ قرار گیرد؛ زیرا در این‌ صورت‌ ماکارونی‌ ترک‌ می‌خورد. چسب‌: برای‌ ایجاد اتصالات‌ در اعضا، آن‌ها را به‌ صورت‌ سر به‌ سر قرار داده‌ و سپس‌ در محل‌ گره‌ها از چسب‌ حرارتی‌ استفاده‌ می‌کنیم‌. چگونگی‌ ساخت‌: بعد از آن‌ که‌ طراحی‌ نهایی‌ را انجام‌ دادید، می‌توانید برای‌ ساخت‌، طرح‌ نهایی‌ را در ابعاد واقعی‌ روی‌ یک‌ کاغذ پوستی‌ بکشید و سپس‌ کاغذ را با چسب‌ شیشه‌ای‌ به‌ یک‌ سطح‌ شیشه‌ای‌ صاف‌ بچسبانید. سپس‌ اعضا را طبق‌ نقشه‌ از ماکارونی‌ تولید کرده‌ و در روی‌ نقشه‌، روی‌ خط‌ مربوط‌ به‌ خود بگذارید. برای‌ جلوگیری‌ از لغزیدن‌ ماکارونی‌ می‌توانید از خمیربازی‌ برای‌ محکم‌ کردن‌ عضو روی‌ کاغذ پوستی‌ استفاده‌ کنید. سپس‌ در محل‌ گره‌ها از چسب‌ استفاده‌ کنید. بدین‌ ترتیب‌ می‌توانید آن‌ قسمت‌هایی‌ از سازه‌ را که‌ به‌ صورت‌ صفحه‌ای‌ هستند، با دقت‌ بالایی‌ تولید کنید. بعد از آن‌ که‌ قسمت‌های‌ صفحه‌ای‌ را بدین‌ روش‌ تولید کردید، این‌ قسمت‌ها را با دقت‌ زیاد به‌ هم‌ متصل‌ کنید تا سازه‌ی‌ نهایی‌ آماده‌ شود. جالب‌ است‌ بدانید چندی‌ قبل‌ حجت‌الله صفرپور دانشجوی‌ دانشگاه‌ شهرکرد در مسابقات‌ سازه‌های‌ ماکارونی‌، سازه‌ی‌ خرپا ماکارونی‌ با وزن‌ 106 گرم‌ ساخت‌ که‌ 493 برابر وزن‌ خود را تحمل‌ کرد، در حالی‌ که‌ رکورد کشور 430 برابر وزن‌ خرپا بود. بازی‌ یک‌ بازی‌ جذاب‌ برای‌ دانشجویان‌ رشته‌ی‌ عمران‌ (پل‌ سازی‌) در سایت‌ سیویلیکا دات‌ آی‌ آر منتشر شده‌ است‌. بازی‌ Bridge Builder (نسخه‌ اول‌) را گروه‌ سیویلیکا منتشر کرده‌ و دارای‌ 15 مرحله‌ است‌ که‌ سخت‌ترین‌ مراحل‌ آن‌ مراحل‌ 13 و 15 است‌. حجم‌ فایل‌ این‌ نرم‌افزار در حدود 118 کیلوبایت‌ و نصب‌ آن‌ بسیار سریع‌ است‌. اگر به‌ یک‌ بسته‌ ماکارونی‌ و یک‌ چسب‌ تفنگی‌ دسترسی‌ ندارید و می‌خواهید به‌ صورت‌ مجازی‌ پل‌ ماکارونی‌ بسازید، می‌توانید این‌ بازی‌ را از لینک‌ زیر بگیرید و نصب‌ کنید و با آن‌ پل‌ بسازید.
CAPTCHA Image