دانش ایرانی

10.22081/hk.2017.64213

دانش ایرانی


دانش ایرانی

رویان، دانشگاهی به وسعت همه‌ی دانش‌ها

معصومه‌سادات میرغنی

* پژو‌هش‌گاهی بی‌سابقه

هشتم خرداد 1370 بود. دکتر سعید کاظمی آشتیانی و همکارانش با تلاش بسیار، پژوهش‌گاهی را تأسیس کردند. ابتدا مرکز درمان ناباروری زوجین بود؛ اما رفته رفته پژوهش‌گران دست به کارهایی دیگر زدند. رویانا، حنا، بنیانا، تامینا و بووانا از جمله بز، گوسفند و گوساله‌های شبیه‌سازی‌شده‌ی این پژوهش‌گاه هستند. پیوند سلول‌های بنیادی از دیگر کارهای رویان بود که برای درمان بیماری‌هایی بسیار مفید واقع شد؛ از جمله بیماران سکته‌ی قلبی، آسیب‌دیدگان کبد و قرنیه‌ی چشم، تولید دارو برای ارتوپدی، درمان بیماری‌های پوستی مانند سالک و آکنه، برطرف کردن فرورفتگی‌های پوستی ناشی از بخیه، سوختگی، انواع زخم‌ها و آرتروز. در این پژوهش‌گاه نخستین بانک عمومی خون ‌بند ناف تأسیس شد و سرم درمانی از خون بند ناف برای درمان در چشم‌پزشکی را تولید کرد.

* نگاهِ روشن!

«پیشرفت کشور نیازمند حرکت علمی بسیار قوی است. اگر ژرف‌یابی و پژوهش نباشد، نتیجه‌اش یک جا ایستادن، درجا زدن و با دنیای پیرامون خود به تدریج بیگانه‌تر شدن است... به این دوستان (پژوهش‌گران رویان) بگویید با همت و پشتکار، هدف‌های بزرگ این تحقیقات را دنبال کنند و این ثروت هنگفت انسانی را برای خود و کشور محقق نمایند...» (مقام معظم رهبری)

* یک روزنه

عموامیر خسته بود. روی صندلی نشست و آه کشید. دو انگشت پایش کبود شده و باد کرده بود. گفت: «نمی‌دانم چه کنم! این بار بدجور پیله کرده.» بهرام نگاهش کرد و گفت: «رویان رفته‌ای؟ برادرجان!» عموامیر آه کشید و گفت: «خودت که شاهدی چه‌قدر آزمایش دیابت دادم و دنبال درمانش بودم. آخرین بار دکتر گفت اگر بدتر شود، مجبوریم انگشت پایت را قطع کنیم.» بهرام دفترچه‌ای را از توی کیفش بیرون آورد. عکس چند نفر را نشان برادرش داد و گفت: «این‌ها باید صد در صد پاهای‌شان قطع می‌شد. هر جا می‌رفتند دکترها همین را می‌گفتند؛ اما رویان آن‌ها را نجات داد.» امیدی در دل عموامیر جوشید. از جا برخاست و گفت: «برویم تا دیر نشده!»

* در نگاهِ دیگران

روزنامه‌ی کانادایی وینیپک فری پرس: «برخی مانند ایاد الکساندر، مدیر بخش خاورمیانه در شرکت آلمانی راکت اینترنت، کار در ایران را بسیار دشوار می‌دانند؛ اما ایرانیان خود به آینده امیدوارند و معتقدند که فضای کسب و کار در کشور، به‌ویژه در یکی - دو سال اخیر بهتر شده است. نسل جوان، دانش‌‌آموخته و علاقه‌مند به علم در ایران با وجود تحریم‌های غرب، مفاهیم تازه‌ای را مانند شرکت‌های نوپا، شرکت‌های شتاب‌دهنده و سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر در این کشور رواج می‌دهد. نسل جوان علاقه‌مند به فناوری در ایران، اکنون به سرمایه‌گذاری‌های پرمخاطره در این حوزه دست می‌زند. برخی معتقدند تهران روز به روز به سیلیکون ولی (پایتخت رایانه‌ی جهان در کالیفرنیا) شبیه‌تر می‌شود.»

ویدم چرزوف: «ایران کشور جذابی است؛ چراکه دارای تکنولوژی توسعه‌یافته است. در کشورهای دیگر جهان نیز صنایع پیشرفته دیده می‌شود؛ اما این تکنولوژی را با کمک دیگران به دست آورده‌اند؛ اما ایران همه‌چیز را خودش به تنهایی کسب کرده است. در بسیاری از حوزه‌ها، ایران بازی‌گر اصلی است...»

* امتیازات

رویان توانست چهارده جایزه از جشنواره‌ی رازی را دریافت کند. در بخش پژوهش بیش از پانصد مقاله به مجلات داخلی و خارجی ارائه دادند. شش فصل در کتاب بین‌المللی نوشتند و از پژوهش‌ها و دست‌آوردهای پژوهش‌گاه گفتند. چهارده کتاب تألیف و ترجمه‌ی علمی به چاپ رساندند و 26 مورد اختراع را ثبت کردند. حاصل کار پژوهش‌گران رویان و دست‌آوردهای‌شان در سطح بین‌الملل، چهارده جایزه‌ی ویژه بود. دانشجویان زیادی پایان‌نامه‌ها و کارشناسی ارشدشان را در رویان گذراندند و به درجات علمی رسیدند. برند پژوهشگاه رویان در سال 1392 در دهمین جشنواره‌ی ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از صدِ برند برتر ایران شناخته شد. بین پژوهش‌گاه رویان و انجمن اطلاع‌رسانی دیابت گابریک نیز تفاهم‌نامه‌ی همکاری امضا شد.

CAPTCHA Image